img
img

AIDAN NORA

connemaratamma, 146cm, kimo
syntynyt 11.02.2011, täytti 4v. 11.03.2011
(oma ikääntyminen)
kasvattaja Aida Connemaras
omistaja VRL-10356

yleispainotteinen, kilpailee HeC ja 90cm tasolla
kilpailut ja valmennukset »

00.00.2012 s. Varsa Varsanen (e. Ori Orinen)

Aidan Nora on tallin pitkähermoisin poni, jonka kanssa saa mekastaa melkoisesti että tältä neidiltä hermot menisivät. Tamma on vanhemmistaan poiketen erityisen rauhallinen ja varma poni kaikintavoin. Nora viihtyy tarhassa mieluummin omissa oloissa muttei pistä pahakseen vaikka siellä muita poneja leikkisi tämän ympärillä, tamma ei niistä juurikaan välitä. Kutsuttaessa tamma kumminkin ryhdistäytyy ja on ensimmäisenä portilla tulija vastaanottamaassa ja namipalan toivossa tottakai. Tallille se seuraa hoitajaansa kiltisti riimunnarussa eikä nyi turhaan edes ruoan perään. Tamma on rauhallinen ja helppo laittaa lähes joka paikassa, mutta aina kesäisin ja säiden salliessa tamma harjataan tallipihan harjauspuomilla, mistä se voi katsella tallin arkea siihen osallistumatta. Nora seisoo kiltisti hoitotoimenpiteiden ajan, eikä aristele vaikka hieman reilumpia harjausotteita käyttäisikin lian irti saamiseksi. Kaviotkin tamma nostaa nätisti ja jaksaa pitää niitä ylhäällä koko puhdistuksen ajan. Päätä harjattaessa tamma nauttii ja olisi niin kovasti tulossa syliin asti, jos vain pääsisi. Varustaessa ei hermoile turhaan vaan jaksaa seistä satuloinnin ajan ja vyönkin saa laittaa ensimmäiseen reikään, mutta sitten pitää jo hieman pullistella. Suitsittaessa osiallinen.

Ratsastaessa Nora on rauhallinen ja varma ratsu, mutta nauttii enemmän osaavan ratsastajan kanssa työskentelystä, kuin pienten lasten jotka ovat perunasäkkinä selässä. Alussa Nora saattaa olla jäykkä, mutta vetreyttä askeliin saadaan volteilla ja tasaisena pysyvänä temmolla millä mennään eteenpäin. Nora ei ole kova suustaaan, mutta aluksi jää helposti "nuokkumaan" ohjien päähän, jolloin pitää hieman tammaa lisää herätellä ja pitää tälle kokoajan ns jotain tekemistä. Käynti Noralla on hyvä kun siihen saadaan tempoa. Raviin tamma siirtyy mielellään, vaikka aluksi se voikin olla laiskanpulskeaa jolkottelua, mutta tammaan saa nopeasti lisää vetreyttä kevyesti sitä patistelemalla eteenpäin. Ravissa Nora taipuu nätisti volteilla ja hallitsee pysähdykset suoraan ravista ja pysähdyksestä suoraan raviin nostot. Laukka nousee tammalla myös oikein sievästi ja reippaasti suoraltakin uralta ilman ongelmia. Oikea laukka ollut Noralle välillä pulmallinen, mutta ravin kautta uusi vaihto ja asia etenee jälleen. Laukattaessa ei ryöstä tai poikkoile vaan menee nätisti ohjeita mukaillen.

Esteillä Nora on yleensä jo alussa virkeämpi ja tuntuu kuuntelevan ratsastajan jokaista pienintäkin toivetta, vaikka se voi kuulostaa naurettavalta, voi sen selässä käynnin jälkeen todeta todeksi. Nora menee maapuomeja vaivatta näyttävin ja osakseen liioitellun korkein askelinkin, mutta sehän ei menoa haittaa vaan takaa sen ettei kaviot kopsu puomeihin. Pienet esteet tämä tyttö hyppää leikiten, vaikka ei ns turhaa liioittele hyppyjensä korkeutta liian suurella ilmavaralla esteeseen, vaan hyppää ne asianmukaisesti, tämä on eritoten mukava piirre kun tahtoo mennä Noran kanssa ilman satulaa ja hyppiä esteitä, sillä tamman askeleet ovat pehmeät ja hypyt menee siihen samaan syssyyn. Suuremmilla esteillä Nora ei heittäydy hankalaksi eikä kuumu, mutta se tahtoo aina suorantien esteelle, eikä hyppää ns vinosti. Erikoiset esteet eivät ole pelottavia vaan haasteita jotka ylitetään komeasti. Maastossa Noran luonne ei muutu, vaan sama väkivahva tamma menee siellä mitään pelkäämättä. Tamma liikkuu mieluiten yksin ratsastajansa kanssa luonnonrauhassa, mutta porukalla lähtiessä tämä tamma tahtoo pitää perää, sillä tällöin ei kukaan tammaa ns hätyyttele liikkumaan kovempaa.

Kilpailuissa Nora ei menetä maltillisuuttaan, välillä meistä tuntuu että sitä vain unettaa matkat trailerissa ja alkuverryttelyt saavat olla hieman pidemmät. Tamma ei käyttäydy agressiivisesti lämmitelyssä eikä kilpailutilanteessa vaan on usein ratsukosta se rauhallisempi. Verryttely menee usein mutkattomasti kun tammaa jaksaa herätellä, mutta itse suorituksessa tamma tuntuu herkistävän kaikki aistinsa juuri sille hetkelle. Ei ole väliä onko kyseessä esteet vai koulun kiemurat, ne mennään rauhallisesti ja varmasti. Yleisön äänet ja muut eivät tammaa häiritse missään tilanteessa. Näyttelyissä tammaa ei hetkauta pienet kuvaajat saati muut ponit, vaan suoritus tehdään varmalla asenteella.

    i. Chennye's Riordain     ii. VIR MVA Ch Missway's Randall     iii. VIR MVA Ch Verlangzamen KTK-II, YLA3, ERJ-II
    iie. VIR MVA Ch Dunfield's Scarlett YLA1
    ie. Bye Liadain     iei. Link Larkin
    iee. Vanessa
    e. Brannagh SER KTK-III     ei. VIR MVA Ch Rentukan Fergus     eii. Hecyr Alsandair
    eie. Bertia Blunt YLA3
    ee. Bye Noirin     eei. VIR MVA Ch Nerian Donald KTK-I
    eee. Paloma's Susurre ERJ-I, YLA2

Noran isä Chennye's Riordain on lupaava yleispainotteinen ori. Luontteltaan ori on todella huomionkipeä ja sillä on aina pilke silmäkulmassa. Ori on aloitellut kilpailu-uraansa lupaavasti ja kilpailukalenteristä löytyy jo mutama sijoitus koulu-, este- ja kenttäratsastuksesta. Orilla on komea ulkomuoto, väriltään se on ruunikonkimo ja korkeutta löytyy 145cm. Näyttelyissä ei ole palkintokorekkeille vielä ehditty, mutta herralla on vielä aikaa näyttää kyntensä näyttelypuolella. Tällä hetkellä ori on jälkikasvua yhden jälkeläisen verran, mutta ajan kanssa kilparadoilla tullaan näkemään varmaan useampikin tämän orin lapsukainen.

Noran isän isä Missway's Randall on estepainotteinen useasti kilpailuissa sijoittunut, kimo ori. Ponnua tästä orista löytyy paljon sillä Rane on kilpaillut jopa 120cm luokissa. Näyttelyihinkin komistus on ehtinyt ja saanut vanhempiensa tapaan VIR MVA ch palkinnon. Ori on satunnaisessa siitoskäytössä, joten vain harvat omistavat tämän orin jälkeläisen.

Bye Liadain on omanarvonsa tunteva ja muista välittämätön poni tamma, eikä tässä luonteenpiirteessä Nora ei ainakaan ole tullut isoäitiinsä. Liina on niinsanotusti tavallisesta suvusta, jossa ei näyttelytuloksilla prassailla, mutta tamma on näyttänyt ettei välttämättä vaadita järjettömiä näyttelytuloksia ollakseen hyvä. Tämä tamma on nimittäin näyttelyiden sijaan näyttänyt taitonsa kilparadoilla. Tamma on estepainotteinen, mutta se on näyttänyt kyntensä kouluratsastuksessakin. Liinalla on hallussaan useita sijoituksia kammastakin lajista.

Brannagh SER, Noran emä on helposti tunnistettavissa, jos tamman sattuu jossain näkemään. Sen päätä nimittäin koristaa yläpuolelta vaaleanpunainen turpa, joka on näyttelytuloksista päätellen hurmannut myös tuomarit, eikä ihme sillä onhan poni muutenkin upea ilmestys. Brannan kohdalla menetys kulkee suvussa ja sukutaulusta löytyykin monia nimiä, jotka ovat menestyneet enemmän tai vähemmän.

Noran emänisä Rentukan Fergus on monipuolinen poni, joka osaa tasavertaisesti sitä ja tätä. Orilta luonnistuvat sekä esteet että koulu, eikä herra ole näyttelyissäkään huonosti menestynyt. Fergukselle myönnettiin joulukuussa 2007 arvonimi VIR MVA ch ja elokuussa saman vuonna Champion arvonimi. Este- ja kouluratsastukse lisäksi tämä herra on nähty muutaman kerran valjakkoradallakin. Ferguson siitä erityinen ori, että connemara jalostuksen lisäksi kyseinen yksilö on vaikuttanut myös ratsuponi puolella ja orilta löytyykin kolme connemara ja kolme ratsuponi jälkeläistä.

Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
Kaikki sivuilla esiintyvä materiaali on tallin omaisuutta, ellei toisin mainita.
Hevosen kuvien © moona